Want to share this Foto on another web-site or blog?

Paste one of the following lines in to your site, blog or profile page..

Script:

HTML (for myspace, bebo etc):

BBCode (for message boards/forums):
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


sambil tu hias kek kukus nina ni ngan ganache..
Mail this Foto to a friend
Search BoardTracker for..
sambil hias kek



< Previous

Next >
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


Monday, 11-Aug-2008 09:55
Apa Boxhousestudio buat dalam 1 hari, hari Sabtu?.....09-08-08

pukul 7 pagi cupcakes ni dah di bawak ke sekolah...hari sabtu sekolah...ganti hari cuti untuk Raya nanti..


pukul 9 pagi cupcakes yang ini dah sampai ke umah jiran kita, jiran kita menyambut cucu, dia buat khenduri doa selamat dan juga ada marhaban...sedap dengar suara-suara kakak-kakak adik-adik makcik-makcik berlagu merdu...pstt kita pun join sama... ;-)


pukul 12 sampai rumah, terus buat ini..Blueberry Cheese Brownies , Amy Heng...dengarnya semua kata sedap sangat...sikit lagi kita salin resepi ya... :-> nanti buat tau...tapi loyang kena besar sikit..nanti kita ukur dan beritahu k.. :-D ...rupanya Damira pun dah buat http://damira.fotopages.com/


Raspberry Cheese Brownies (kita tukar kepada Blueberry Cheese Brownies...susah nak cari Raspberry la)
Sumber: Amy Heng

Ingredients :

Brownies
315g unsalted butter (dice) ( I used salted butter )
125g chocolate powder ( I used coco powder)
270g castor sugar
300g raspberry jam ( I used Strawberry jam)
5 eggs (lightly beaten)
1 1/2 tsp vanilla essence
230g plain flour
1/4 tsp baking soda

Cheese topping
325g cream cheese ( at room temperature)
90g castor sugar
1 egg
1 egg yolk
1/2 tsp vanilla essence
160g fresh raspberries (optional, I omit this)

Garnishing ( I omit this)
Some chocolate cream
Some almond flakes ( toasted)

Method:
Brownies
1. In a saucepan, melt butter over low heat.
2. Add in chocolate powder and cook until mixture bubbles.
3. Removes from heat and stir sugar and jam.
4. Gradually, add in eggs and essence and stir until well combined.
5. Fold in flour and soda.
6. Pour batter into prepared cake tin. Meanwhile, prepare cheese topping.

Cheese Topping
1. Beat cheese and sugar until light and creammy.
2. Add in essence and eggs.
3. Place batter into a piping bag. Pipe batter over no.6 ( brownies batter).
4. Drop in raspberries/ strawberries ( optional).
5. Use a skewer or satay stick to swirl cheese mixture into the chocalate mixture to create a marble effect.
6. Baked for 40 minutes or until baked through.
7. Cut and serve brownies while still warm. Place a dollop of ice cream on top of brownies and top with sauce and almond flakes. Brownies can be stored in a air-tight container and kept chilled. Heat up in a microwave before serving.



sambil tu kita hias kek coklat kukus nina ni...semalam kita kukus dah...hari sabtu tengahari tu kita tinggal bancul ganache untuk hiasan...kita taruh mewah-mewah ganache tu...kalu potong nanti...pasti mengalir je coklat nya... :->


cupcakes ni untuk Loi, Loi anak kak Ton, anak dia belajor kat UKM tapi tengah bulan lapan ni dah nak terbang ke German...adeh...beraya sensorang le nampaknya Loi nanti ya...apa apa pun Auntie Ucap TAHNIAH!!!...semoga terus cemerlang dan terus cemerlang...amin.. 8-)
wokeh waktu ni dah ngan-ngam lepas asar..so kita pun bersiap-siap ..hangkut CC ni, Kek Coklat Kukus Nina tu dan Blueberry Cheese Brownies ke umah Kak Ton coz dia gak buat khenduri doa selamat untuk anak bujang sulungnya Loi, untuk Elin, anak pompuan sulung yang dah nak bersalin anak ke dua dan juga segala hajat yang dihajati... :-)


Aduhai, tengah makan mee kari kat umah Kak Ton...terima panggilan dari Aisyah kawan Nurul datang nak ambil Moist Chocolate Cake resepi khas dari Roylazim yg tinggal kat Singapore tu...terima kasih Roy...kita suka sangat walaupun lama kukusnya :-> ....waktu tu dah pukul 6 lebih...kita pun balik coz nak deliver kek tersebut....terima kasih Nurul yang membuka bicara untuk menempah kek ini dari Boxhousestudio ya...Nurul ni sedang menghabiskan masternya di Universiti di sini...memudahan menepati selera you all semua... :->


Resepinya dari Roy yg empunya http://roylazim.fotopages.com ...terima kasih kawan.. :->

Steam moist chocolate cake

375g butter OR 375 gm Corn Oil **
2 cups of castor sugar
1 can of Evaporated Milk
4 Eggs,lightly beaten with a folk
2 cups of Plain flour ***
1 cup of Cocoa powder
1 tsp Baking powder
1 tsp Baking soda
1 tsp Vanilla Extract or 1 1/2 tsp Vanilla essence

*** this recipe can be halve easily

Combine castor sugar,Evaporated milk,vanilla extract or essence and butter in a saucepan.

Stir over low heat until sugar is dissolved and butter is melted,off fire and keep warm.

Add the beaten eggs into the slightly cold Evaporated milk mixture and stir till well mix.

Sift the flour,cocoa powder,baking powder and baking soda into a large mixing bowl then pour the eggs mixture over the
flour and stir till well mix (cake batter should be runny).

Heat up the steamer.

Lined and greased a 9 inch baking pan.

Pour the batter into prepared pan and place the pans into the steamer and cover the top of the pan losely with a piece of aluminuim foil.

Steam over medium heat for 1 1/2 hour (45 mins for 1/2 recipe/ingredients).

Cold the cake in pan before turning out for further decoration.

NOTE :

** If using corn oil simply mix all ingredients up and stir till well blended.

*** With a metal spoon fluff up the flour in the bag,and lightly spoon it into the measuring cup while held over a sheet of waxed paper or the flour canister. Let the flour heap up and overflow. Do not TAP or SHAKE the cup to level it. When the flour is over the top,use the flat side of a knife or spatula to sweep off the excess flour so it is level with the top of the cup.

Happy Baking :->



Ingat tugas dah selesai hari sabtu tu, sebab malam kat surau ada ceramah Israk dan Mikraj..leh la rehat sekejap .... tiba-tiba "mak...jom pergi pekan nak beli HP ngan pergi pasar malam?"..."nak beli HP?"...hah!!......."Rizwan...mak dah penat la....jadi-jadi la...lain kali boleh dak?"..tak boleh?...asal?...dah lama memendam rasa?.....nak buat apa hand phone?...bla bla bla ...ok.. ok la....dah sembahyang maghrib ke belum?...dah..jom...aiiii.....anak punya pasal...ibu rela lah ..."Rizwan duit syiling yang kumpul nak beli HP dah ready ke?...".."Dah mak...nanti tak cukup mak tambah ya?"...errr... LOL



Madeira Recipe with Colourful Fondant... :-> kita enjoy.. :-D

untuk resepi madeira...nanti kita update k..mana pulak ku letakkan kertas tu... LOL pada empunya resepi thank you very-very much.. :->




MADEIRA RECIPE
*cupcakes artist group*

This quantity makes an 8" square cake or a 9" round cake

Plain flour 500 gram ( 1 lb )
Baking powder 2 teaspoons
Caster sugar 425 gram ( 14 oz )
Soft Margarine 425 gram ( 14 oz )
Eggs 7
Milk 3 1/2 tablespoons .... for a citrus cake replace the milk with lemon, orange, or lime juice and add a teaspoon of grated rind
approx. cooking time 1 3/4 - 2 hours

Grease and line a deep cake tin
Sift the flour and baking powder into a mixing bowl
Add the sugar, margarine, eggs and milk or juice.
Mix together with a wooden spoon and then beat for 1 -2 mins until smooth and gloosy
Alternatively, use an electric mixer and beat for 1 minute only
Add any flavourings if required and blend in well

Place the mixture in the prepared tin and spread it evenly.
Give the tin a sharp tap or remove any air pockets
Make a depression in the centre to prevent it rising in the middle too much

Bake in the centre of a preheated oven at 160'C....350 'F or 140'C in a fan oven, for the time specified or until the cake springs back when lightly pressed in the centre and/or a skewer comes out clean.

Leave the cake to cool slightly in the tin, then remove and let it cool completely on a wire rack. Wrap in clingfilm or foil and store in a cool place.

(THE CUPCAKES MADE WITH THIS RECIPE TOOK ABOUT 15 MINS TO COOK)

*Hints*

I usually put my cake tin on top of brown paper on a baking tray and I wrap the outside of the cake tin with a WET crepe bandage! This was a tip I was given.....It keep the cake moist and with a bigger cake it prevents the outside from cooking too fast.

If you find the top is browning too fast, then cover it with greaseproof paper for the last 20 mins or so.

I love this cake because it really is a "no-brainer".....just bung everything in the mixer and turn it on!!!!!...
Its keep really well and is briliant for carving!...Whoever you are Boxhousestudio would like to say thanks for the marvelous recipe...Thank you once again... 8-)




Mutiara kata ini datangnya dari http://lovely-cakes.blogspot.com/ elleya nama tuan punya blog ne, dia suruh kita ambil award tapi kita ambil ni sekali..katanya...

"Setiap hari kita adalah manusia yang berbeza. Semalam kanak-kanak, hari ini remaja. dan esok hari tua. Semuanya menjadikan kita dan masa sungguh bermakna..."

"Ambillah waktu untuk berfikir, itu adalah sumber kekuatan. Ambillah waktu untuk bermain, itu adalah rahsia dari masa muda yang abadi. Ambillah waktu untuk berdoa, itu adalah sumber ketenangan. Ambillah waktu untuk belajar, itu adalah sumber kebijaksanaan. Ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai, itu adalah hak istimewa yang diberikan Tuhan. Ambillah waktu untuk bersahabat, itu adalah jalan menuju kebahagiaan. Ambillah waktu untuk tertawa, itu adalah musik yang menggetarkan hati. Ambillah waktu untuk memberi, itu adalah membuat hidup terasa bererti. Ambillah waktu untuk bekerja, itu adalah nilai keberhasilan. Ambillah waktu untuk beramal, itu adalah kunci menuju syurga.


Terima kasih elleya dengan tanda ingatan ini .... dan ini award goes to..Boxhousestudio..thank you.. :->


My turn to give this award to everybody...yahoo...psst...ambil tau... ;-)

It has been done according to the following rules:
1. The winner may put the logo on her blog.
2. Put a link to the person you got the award from.
3. Nominate 5 blogs. (more than five...all)
4. Put links to the blogs.
5. Leave a message for your nominees (opppss..)


1. umi-kal ............ terima kasih umi, kalau dekat boleh rasa...umi rehat dulu baru terima menantu kan...Tahniah!!..handsome anak umi dan lawa pula isterinya...antara benua lagi... ;-)

2. zai KuLiM......... amboi hang...enjoy ya..asyik dapat no satu...kali ni hang no dua la... LOL

3. MamaFaMi........ Box House Bakery...hemmm...tq...itula dapat semangat dari agent-agent tu la.. LOL
Bunga Putih tu dari Royal Aicing la..nama bunga tu ialah Daisy :->

4. nurul................. Terima Kasih nurul, perkenal kan boxhousestudio pada rakan-rakan mu itu...jangan nangis ..nanti kita buat kat ya...InshaALLAH...nurul gi mana hari tu?..teringin nak jumpa di alam nyata.. :-D

5. dapurimpian....... terima kasih kerana memberi harapan yang besar dan mendoakan saya...memudahan termakbul doa mu...la ni hobi la. LOL ..hobi yang happening sungguh...therapy minda untuk boxhousestudio bila gila-gila baking camgini..... :-D oh ya bunga putih namanya Daisy diperbuat dari Royal Aicing.. :-)

6. Hajar.....sabar ya ...dah dekat dah nak balik M'sia kan?...nanti kita bawak awak ronda-ronda...alang-alang gi Down Town sekali LOL

7. Aishah....masa menyiapkan tu tak rasa penat...syiok je...datang penat tu bila nak bangun subuh esok hari .. LOL

8. Zaitgha.....kita tersasul la Brownies bukan Muffin...muffin tunggu next entry yah.... :-D ...semua orang suka Daisy ya...putih lagi suci... ;-) ....pasti di rumah mu masih ada koleksi ni.. ;-)

9. Merpati66...jangan la sampai meroyan kawan.. LOL lawak tul lu ne la.. :-D

10. Muna....thank you for coming to my fp...dari jauh tu... :->

11. Ina...yg kalu dah suka ...sanggup buat apa sahaja...ina ina ...nanti buka fp or blog tau...janji?.. ;-)

12. ct...kalu suka ambil la kek kenit-kenit tu.. :-D

13. jasmeen...bunga putih tu daisy ..kita gi belajor kat umah lynnhassan..dan belajar hias fondant sekali...meen dah siap ke cheese brownies mu itew? :-D ...dapat tak jumpa ngan adik kita yang alim tu Sallehharun...ngan uncle pancing and wak kumis..? ;-)

14. nurul...memudahan suatu hari nanti dapat rasa kek coklat..alla datang umah la... :-D

15. amal5041....mu duduk utara ya...ramai sungguh bebudak fp dan blog duk utara...rajing hang pa soma.. :->

14. roylazim...bukan business la...tolong-tolong je dan suka buat dan berila buah tangan ku itu pada depa :-> ...risau gak takut tak menepati selera depa...kita budak baru belajar..kalu salah tolong tunjukkan ya...

15. salleharon ...akak terasa kau tengah gembira amat sekarang...Alhamdulillah...semoga kau terus ceria dan terus ceria.. :->

16. AQis...tq Aqis...selamat berniaga ya... :->

17. zanaz70...buat zana cheese brownies tu...zana nanti ajar akak buat kecik-kecik senang nak makan...tak payah susah-susah potong dah...psst...buat kuih dan jual?..alahai...busy always la akak ni zana..tapi tengok zana jual biskut best la cantek-cantek... :->

18. madiha...yahoo..madiha jemput gi Raub makan ngan gi kebun durian...yahoo LOL

19. elleya...rajin mendatang-datang je ...banyak yang tak rajin he he LOL

20. watie..kita gurau je...saja nak menyakat..he he...seronok kan dari alam maya ke alam nyata...lihat la donia... :-D

21. zira...suka daisy ya...pendek kata sume suka daisy nampaknya...kalu camtu moh kita sume gi umah lynnhassan nuntut ilmu bunga dari royal aicing ni...pastu buat fondant sekali....jom jom jom :-D

22. zaiy...hobi la sayang..apa apa pun amin.. :->

23. maklang....semangat maklang la ku pakai buat brownies tu.. :-D

24. jeff...terima kasih atas sume pujian tu ...malu ah!! LOL

25. masriyah...kita dah agak awak mesti suka waran reggae tu...itu colour favourite kanda kita la

26. inaa...calling-calling akak kalu dah sampai m'sia...budak tengah ngandung ni mengidam ya...nanti akak cuba tunaikan..InshaALLAH...

27. yati..nozzle no ...?..asyik lupa je akak ne...nanti akak cari nozzle tu..oooo tq kakak perhatikan betul-betul pada buku masakan tu...dan cuba buat macam mereka.. :->

28. jaza...dah tak rindu durian ya...puas betul hang makan ya.. :-D

29. kak lin..mari je lah ke rumah saya...saya buatkan... LOL ..marilah kak.. ;-)

30. roylazim..he he...kita pi betuikan jap :-D

31. rozamy...ya Loi tu nak ke Jerman..sambung belajar engineering kat sana...itu bendera jerman dan bulat bulat tu warna-warna reggae..kegemaran my kanda... :->

32. farah...theraphy minda la farah...hati riang masa siap-siap kan semua-semua tu... :-D

33. big mamma bukhari....ini suka-suka sayang....akak tak buat business la sayang ...tapi siapa sudi nak rasa ...kakak buatkan...dan berkadar dengan usaha akak menyiapkan nya..Big mamma bukhari terima kasih berdoa untuk akak Aalhamdulillah..terima kasih...menaruh kepercayaan

34. zuhri...rindu kat zuhri...zuhri kat mana dan buat apa sekarang...teringat kat ko la.. :-D

35. mamafami...kita dah ambil dah letak kat entry baru...muah muah muah...suka sangat... :-D


© Pidgin Technologies Ltd. 2016